5 tips för att minska julstressen
För många är december en månad som kantas av stress. De har väldigt många "måsten". Dessa "måsten" är något som vi människor själva har hittat på och som förstärks av samhällets förväntningar och normer på hur en "riktig jul ska vara".
Ärligt talat, blir julen bättre för att vi stressar som galningar? När julafton väl kommer orkar vi inte njuta för vi är för slutkörda. Julen handlar om frid, kärlek, gemenskap och glädje, låt inte dessa "måsten" förstöra den stämningen.
Rannsaka dig själv, vad måste verkligen finnas för att du ska få en bra jul? Vilket pris vill du själv betala för att få dessa saker på plats? Då menar jag inte pris i kronor och ören, jag menar din tid och stressnivå. Är det viktigt att koka knäcken som ingen orkar äta upp? Är det viktigt att det finns alla sorters bakverk på kaffebordet? Är det viktigt att ha precis allt och lite till på julbordet? Varför är det viktigt? För vem är det viktigt? Den som tycker det är så viktigt, varför har den personen bestämt att just allt det där är så otroligt viktigt för att få en "riktig jul"?
Jag säger inte att man inte behöver göra någonting. Det är otroligt mysigt med adventspynt och sen att klä julgranen och äta en god skinkmacka kvällen före julafton. Jag vill bara väcka tanken i ditt huvud, för jag upplever att många lever vidare i tidigare generationers invanda beteendemönster utan att själv fundera över vad som är viktigt för just dem själva. Vad är viktigt för just dig och varför har det blivit viktigt för just dig?
Här får du några tips på
hur du kan hantera julstressen:
1. Sänk kraven på dig själv och din omgivning!
Vi behöver t.ex. inte städa ur köksskåpen innan jul. Det här är något som har hängt med sen gammalt och ärligt talat, varför inte ägna en gråruskig dag i oktober eller januari till detta istället för att stressa med det precis innan jul. Jag lovar att ingen kommer att tycka att det blir en sämre jul för att du inte städat köksskåpen.
2. Hur viktigt är det med julklappar?
Jag håller med om att barnen ska ha julklappar, men det kan räcka med ett par julklappar och visst får man ge julklappar även till vuxna, men tänk igenom så att det blir något bra du ger bort. Vi lever redan i överkonsumtion och frågan är om vi som vuxna verkligen behöver fler saker som vi egentligen inte vill ha?! Du kanske kan ge bort en bok som du själv läst ut och som ändå bara ligger där i bokhyllan.
Handla på second hand, byt saker i bekantskapskretsen, det finns massor av bra alternativ för att både komma billigare undan men också för att minska miljöpåverkan.
3. Hur viktig är maten?
Äter alla av det som ställs fram på julbordet eller finns det saker som du har lagat som ändå bara står där och alla tar, plikttroget, en liten bit för att göra dig glad. Sen får du äta upp detta i en vecka efteråt och till slut kanske du måste slänga maten för att den börjar bli för gammal eller för att du helt enkelt har tröttnat på den. Måste precis alla rätter vara hemlagade? Jag förespråkar hemlagad mat med rena råvaror, men i vissa fall får man göra undantag och kanske speciellt de rätter som inte så många äter av. Vilka rätter vill du absolut ha på julbordet? Knytkalas kan vara ett alternativ.
4. Våga säga nej!
Du kanske har ställt upp och gjort allting förut och alla är vana vid att det är du som fixar allt. Säg nej, säg ifrån, säg att du behöver hjälp. Det blir dessutom roligare om ni kan göra saker tillsammans än om du ensam ska stå och fixa allting.
5. Hitta balansen
Fysisk aktivitet sänker stressnivån i kroppen och ger dig dessutom frisk luft, du får igång blodcirkulationen och blir på bättre humör. Med fysisk aktivitet menar jag inte att du måste ut och träna stenhårt. Åk pulka, åk skidor, promenera, plocka fram sparken ur förrådet, åk skridskor, det spelar inte så stor roll vad du gör, men kom ihåg att skratta och ha roligt!
Passa även på att ta det lugnt, läs en bok, ta en tupplur på eftermiddagen, se till att få återhämtning. Det gäller att hitta en balans mellan "måsten", återhämtning och fysisk aktivitet.
Jag bjuder dig på en muskulär avslappning som du kan lyssna på när du behöver komma ner i varv.